Espanjalaisesta barokkioopperasta päästiin nauttimaan Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2016

Espanjalainen barokkiooppera on ollut viime aikoina nosteessa ja Suomessakin siitä päästiin nauttimaan syyskuussa 2016 – mikä olikin ensimmäinen kerta, kun Suomessa esitettiin espanjalaista barokkioopperaa!

Millainen oli ensimmäinen Suomessa esitetty espanjalainen barokkioopperanäytös?

Suosittu espanjalainen barokkiooppera sai Suomessa ensi-iltansa syyskuun 30. päivänä vuonna 2016. Esityspaikkana toimi Savoy-teatteri. Kovin perinteinen espanjalaisen barokkioopperan näytös ei kuitenkaan ollut kyseessä, vaan kyseinen esitys oli nykyaikaistettu versio Los Elementos -nimisestä teoksesta, jonka on alun perin säveltänyt espanjalainen Antonio de Literes. Kyseinen säveltäjä eli vuosina 1673-1747 ja hänen teoksensa pohjalta modernisoidun näytöksen nimi tarkoittaa luonnonvoimia.

Suomessa esitetyn version ohjaamisesta vastasi Ville Saukkonen, joka pyrki tuomaan perinteisen teoksen moderniin aikaan ja sitomaan sen samalla kovin ajankohtaiseen ja paljon keskustelua herättäneeseen aiheeseen eli ilmastonmuutokseen. Luonnonvoimat sekä elementit olivat tarinan punainen lanka; luonnon selviytymiskamppailua kuvattiin teoksessa koskettavalla tavalla eikä katsojalle jäänyt epäselväksi, että tämän kamppailun aiheuttaja oli ihminen, joka on omilla toimillaan aiheuttanut tuhoa luonnossa.

Teoksessa viitattiin myös tulevaisuuteen. Kuva- ja videoprojisoinnit toimivat tässä tavoitteessa tehokkaina ilmaisukeinoina onnistuneen valomaailman kanssa. Visuaalisuus oli tarinassa korostuneessa asemassa. Myös puvut ilmensivät nykyajan ja barokin mielenkiintoista yhdistelmää. Flamencokoreografiaa oli yhdistetty barokin aikaiseen tanssiin siten, että tuloksena oli mielenkiintoinen kokonaisuus. Vaikka aihe olikin vakava ja ajankohtainen, ei teoksesta puuttunut myöskään huumoria.

Miten espanjalaisuus näkyi teoksessa?

Teos oli espanjalaiselle musiikille tyypillisesti rytmikäs, minkä lisäksi siinä oli hyödynnetty flamencotansseja, joiden voidaan sanoa kuljettaneen tarinaa eteenpäin. Alkuperäisteoksen säveltänyt Antonio de Literes oli aikoinaan Espanjassa suosittu ja toimi jopa säveltäjänä hovissa. Erilaisista luonnonvoimista kertova Los Elementos oli eräs hänen suosituimmista teoksistaan, joten tällä Suomessa esitetyllä teoksella oli melkoinen alkuteos, jonka varaan oli hyvä rakentaa modernisoitu versio kyseisestä teoksesta.

Vaikka kyseessä onkin espanjalainen barokkiooppera, niin siinä näkyy myös italialaisia ja ranskalaisia vaikutteita. Espanjalaisessa alkuperäisteoksessa espanjalaiset kansamusiikin elementit sekä rytmit yhdistyivät nimittäin ranskalaiseen ja italialaiseen barokkityyliin. Alkuperäisteoksen upeutta lisää vielä se, että sitä pidetään yhtenä ensimmäisistä musiikin historian oopperoista, joka laulettiin läpi. Teos oli vaikuttamassa merkittävällä tavalla maansa barokkioopperan kehittymiseen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *