Millainen barokkiooppeeran säveltäjä oli espanjalainen Antonio Literes Carrión?

Antonio Literes Carrión oli kuuluisa espanjalainen säveltäjä, joka eli barokin aikana ja sävelsi oopperoita. Tällä sivulla kerromme hieman lisää Antonio Literes Carriónista sekä hänen teoksistaan.

Millaista musiikkia Antonio Literes Carrión sävelsi?

Espanjalainen Antonio Literes Carrión tuli kuuluisaksi barokkisäveltäjänä. Lisäksi hän soitti kontrabassoa sekä vihuelaa Madridin kuninkaallisessa kapellissa. Hän oli syntynyt 18.6.1673 Artássa Mallorcalla ja hän kuoli 18.1.1747 Madridissa. Oopperoiden lisäksi hänen sävellysrebertuaariinsa kuuluivat niin näyttämö- kuin kirkkomusiikkikin. Lahjakkaan Antonio Literes Carriónin voidaankin sanoa olleen monipuolinen säveltäjä.

Antonio Literes Carrión maanpako

Säveltäjä Antonio Literes Carrión eli muutaman vuoden 1707-1709 maanpaossa, koska Espanjassa käytiin julmaa perimyssotaa. Tuolloin hän sävelsi Ranskasta käsin. Tämä ajanjakso oli Antonio Literes Carriónin elämässä erityisen tuotteliasta aikaa, sillä suuri osa hänen oopperoistaan syntyivät juuri tuolloin.

Antonio Literes Carriónin kuuluisia teoksia

Barokkioopperasäveltäjä Antonio Literes Carriónin kuuluisimpia teoksia ovat Júpiter Y Danae vuodelta 1700 sekä Accis y Galatea vuodelta 1708. Myös teokset Júpiter y Semele sekä El estrago en la fineza lukeutuvat hänen tunnetuimpien sävellys

tensä joukkoon. On mielenkiintoista, että Antonio Literes Carriónin poika, Antonio Literes Montalbo, jatkoi isänsä jalanjäljissä toimien urkurina sekä säveltäjänä. Hänen urana ajoittui Ferdinand VI:n valtakauden aikaan.

Antonio Literes Carriónin teokseen pohjautuvaa modernisoitua oopperaa on kuultu myös Suomessa

Suomessakin on päästy nauttimaan espanjalaiseen barokkioopperaan ja Antonio Literes Carriónin teokseen pohjautuvasta oopperasta, jonka suomalaiset modernisoivat. Kyseinen ooppera esitettiin Savoy-teatterissa 30.9.2016 ja se perustui Antonio Literes Carriónin teokseen Los Elementos. Suomennettuna teoksen nimi on Luonnonvoimat. Modernisoidun version Antonio Literes Carriónin Luonnonvoimista ohjasi Ville Saukkonen, jonka käsissä perinteisestä espanjalaisesta barokkioopperasta muodostui moderni ja moderniin aikaan sitoutuva koskettava teos, jossa käsiteltiin ilmastonmuutosta sekä ihmisen luonnolle aiheuttamaa kärsimystä ja tämän aiheuttamaa selviytymiskamppailua.

Tärkeitä tehosteita tässä modernisoidussa versiossa olivat erilaiset valot, videoprojisoinnit sekä kuvaprojisoinnit. Näiden avulla oopperassa haluttiin johdattaa katsojien ajatukset tulevaisuuteen. Luonnonvoimat-oopperaa voidaankin kuvata erittäin visuaaliseksi näytökseksi, josta ei kuitekaan puutu myöskään espanjalaisia mausteita, kuten rytmikkyyttä ja flamencotansseja. Huumoriakaan ei tästä oopperasta puutu. Näytös tuokin säveltäjän teoksen upeasti nykypäivään!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *