Millainen oli Sebastián Durónin jättiläisooppera?

Sebastián Durónin jättiläisistä kertonut ooppera on eräs espanjalaisen barokkimusiikin huipputeoksista. Kerromme tällä sivulla hieman lisää tästä Sebastián Durónin suurta suosiota saaneestaa teoksesta sekä Sebastián Durónista itsestään.

Kuka oli Sebastián Durón?

Kuuluisa Sebastián Durón oli keskeinen 1700-luvun alkupuolella toimint espanjalainen zarzuela-tyylin säveltäjä, joka toimi maestrona Kaarle II:n ajan Madridin Real Capillassa. Sebastián Durón on tullut kuuluisaksi jättiläisoopperastaan, jossa jättiläishahmot kuvasivat henkilöitä, jotka vastustivat kuningasta.

Ketkä olivat Sebastián Durónin jättiläisoopperan päähenkilöt?

Hercúles oli Sebastián Durónin jättiläisoopperan keskeinen päähenkilö. Lisäksi kuningas Filib V, joka taisteli jumalia puolustaen, oli Sebastián Durónin

suurteoksen tärkeä hahmo Júpiterin, kreivi Salvatierran, kuningatar Maria Luisan, Minervan sekä Palanten ohella. Myös johdanto-osassa morsiusneitona toiminutta Melisaa voidaan pitää Sebastián Durónin oopperan tärkeänä ja keskeisenä hahmona. Kreivi Salvatierra on oopperassa jumalten armeijassa toimiva kenraali, joka viettää häitään Sebastián Durónin oopperan johdanto-osassa. Oopperan sankarittarena voidaan pitää Savoijin kuningatarta Maria Luisaa. Jättiläisten johtaja on Sebastián Durónin oopperassa Kaarle eli Itävallan arkkiherttua.

Millaista oli tyyliltään Sebastián Durónin jättiläisoopperan musiikki?

Barokin aikana eläneen Sebastián Durónin jättiläisoopperan musiikki edusti lähinnä espanjalaista perinteistä tonadaa eli lyhyttä espanjalaista soololaulua. Tämän lisäksi Sebastián Durónin jättiläisooppera sisälsi kuitenkin myös sekä yhden arietan että yhden resitatiivin. Kyseinen piirre on peräisin Italiasta, eräästä tärkeimmistä Oopperan syntymaista. Lisäksi ranskalaisena piirteenä Sebastián Durónin jättiläisoopperasta löytyy kaksi kappaletta menuetteja.

Millainen on Sebastián Durónin jättiläisoopperasta löytyvä Jupiterin laulu?

Eräs Sebastián Durónin jättiläisoopperan suosituimmista kohtauksista on Jupiterin laulu. Laulussa Jupiter toivoo sotaan taukoa. Lisäksi laulussa kerrotaan muun muassa kärsimättömästä kotkasta ja kiitävästä länsituulesta, joka on harhautunut avomereltä. Sanat ovat kauniit ja niissä käytetään kielikuvia. Jupiter toteaa laulussaan useamman kerran koko maan olevan sotaisaa meteliä ja hurjaa sotaa. Tämän vuoksi hän kieltää kiitävää länsituulta lentämästä ja käskee sen pysähtyä.

Antiikin tarustoista tuttujen hahmojen käyttäminen barokkioopperan hahmoina oli muuten ajalle tyypillistä eikä Sebastián Durónin jättiläisooppera tee tässä poikkeusta. Jupiter ei siis ole kovin yllättävä hahmo Sebastián Durónin jättiläisoopperan aikakaudella, ohna Jupiteria pidetty aikanaan roomalaisena jumalana, joka sen ajan käsityksen mukaan hallitsi taivaita ja taivaan ilmiöitä. Myöhemmin Jupiter kohosi roomalaisten ylijumalaksi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *