Millainen ooppera oli espanjalaisen barokkisäveltäjän Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -ooppera?

Espanjalaisen barokkioopperan saralla myös Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -ooppera oli erityisen suosittu ja arvostettu. Kerromme tällä sivulla lisää Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperasta sekä Antonio de Literesistä itsestään.

Mistä Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -ooppera kertoo?

Suositun Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -ooppera keskittyy ylistämään Kaarle II:sta, viimeistä Habsburgi-hallitsijaa, sekä Mariannaa. Kyseistä Antonio de Literesin oopperaa voidaan pitää mytologisena komediana. Pähkinänkuoressa kerrottuna Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperan juoni kietoutuu siihen, kun Jupiter pyrkii viettelemään Danaen. Danae ei olekaan aivan kuka tahansa tyttö, vaan hän on Akrisiuksen, Argosin kuninkaan, tytär. Viettelykeinot, joita Jupiter käyttää tavoitteeseensa päästäkseen, eivät myöskään ole aivan tavanomaiset; hän nimittäin laskeutuu Danaen luokse kultapölynä onnistuen tavoitteesssaan, minkä seurauksena Danae synnyttää Perseuksen ja elää itse pitkään.

Millaisia näytöksiä Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperasta löytyy?

Tällä sivulla esitellystä Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperasta löytyy useita erilaisia näytöksiä, kuten partituurin Primera jornada, joka kertoo tarinan ensimmäisestä päivästä. Tässä näytöksessä on ensin alkukuoron esittämä osuus, jossa kehotetaan etsimään metsästäjät metsästä. Tämän jälkeen Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperan nimihenkilt keskustelevat keskenään. Eräs Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperan tunnetuimmista kohtauksista on Cupidon säkeistölaulu, jota kutsutaan nimellä copla.

Millaisia barokkioopperalle tyypillisiä piirteitä Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperasta löytyy?

Antonio de Literes oli barokin aikainen säveltäjä ja myös hänen teoksessaan Jupiter ja Danae näkyy useita aikakaudelle tyypillisiä piirteitä. Ensinnäkin myös tässä oopperassa on käytetty hahmoa, joka on tuttu muinaisista tarustoista, onhan oopperan päähenkilö Jupiter, joka on muinainen roomalainen jumala. Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperassa Jupiterin tavoitteena on vietellä kuninkaan tytär, Danae ja Jupiter onnistuu tehtävässään.

Toiseksi Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -oopperasta ei puutu draamaa, joka oli tyypillinen piirre barokin aikaisessa oopperassa. Voidaankin sanoa, että Antonio de Literesin Jupiter ja Danae -ooppera ilmentää hyvin barokin aikaista espanjalaista oopperaa!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *